Logo
Home Servicii Articole Promotii Contact

Articole

Zece reguli pentru alegerea animalului de companie potrivit

Avem multe variante cand vine vorba de alegerea unui animal de companie care, de multe ori, devine cel mai bun prieten al nostru. Iata cateva lucruri care trebuie facute sau evitate cand alegem un animal de companie:

1. Nu alege impulsiv

Incearca sa nu adopti sau sa cumperi un animal din capriciu. Ia o decizie gandita si deliberata. Cumpararea unui animal de companie dintr-un pet-shop pe motiv ca este "foarte, foarte, foarte dragut" nu este o modalitate buna de a adauga (pe termen lung) un nou membru familiei tale.

2. Alege informat

Informeaza-te cat mai mult despre ce tip de animal vrei sa achizitionezi. Pet-shop-urile sunt orientate spre a vinde animalele si astfel, acestea nu sunt de multe ori cele mai bune locuri pentru a invata despre animale de companie. Cartile sunt ceva mai bune, dar nimeni nu a scris o carte fara sa fie indragostit pana peste cap de acel tip de animal. Adesea, aspectele negative ale unei specii sunt minimalizate. Daca planuiesti sa achizitionezi un caine, informeaza-te despre caracteristicile rasei respective. Diversele rase de caini au personalitati, abilitati si nevoi diferite.

3. Viziteaza un adapost de animale fara stapan

Contacteaza o asociatie de protectie a animalelor sau viziteaza un adapost. Interactioneaza cu cateva animale din adapost si incearca sa observi caracterul animalului atunci cand e singur cu tine. Fa o lista mentala cu aspectele pozitive si cele negative. Un animal din adapost este la fel de bun si inteligent ca oricare altul de rasa. Singura diferenta este ca nu a avut sansa sa arate ce poate.

4. Alege-ti animalul potrivit stilului tau de viata

Esti o persoana de noapte sau una de zi? Anumite animale, ca de exemplu pisicile, isi petrec mare parte din zi dormind si sunt mai active pe timpul noptii. Iti petreci mult timp la serviciu? Sunt animale care suporta greu singuratatea pe cand altele chiar o prefera. Calatoresti mult? Are cine sa aiba grija de animalul tau cat timp esti plecat?

5. Alege animalul potrivit mediului din casa ta

Ai spatiu suficient? Ai o curte? Este ingradita? Daca stai cu chirie, ce va zice proprietarul despre noua ta achizitie?

6. Decide-te cu privire la motivul pentru care vrei un animal de companie

Personalitatea ta este foarte importanta. Vrei un animal afectuos? In acest caz, o rasa de caine de talie mica (toy dog) poate fi ideala pentru tine. Vrei un animal independent, care necesita intretinere minima sau cauti un companion energic cu care sa sa faci jogging? Oamenii care prefera pisicile au caractere diferite fata de cei care prefera cainii. Daca le dai acestora specia gresita, deseori au probleme de atasare fata de animalul respectiv. Ai observat ca in timp, animalele si stapanii lor tind sa semene? Gandeste-te la motivul pentru care iti doresti un animal de companie. Vrei sa te joci cu el si sa-l mangai? Daca da, atunci o soparla sau o broasca testoasa nu ar fi potrivita pentru tine. Vrei sa-l inveti trucuri si sa interactionezi cu el? Atunci un caine sau o pisica ar fi alegerea corecta. Multe familii vor un animal pentru copilul lor. Aceasta este o idee excelenta. Totusi, nu achizitiona un animal de companie cu scopul de a-ti responsabiliza un copil imatur.

7. Decide-te daca este momentul potrivit

Gandeste-te sincer daca acesta este momentul potrivit in viata ta sa-ti iei un (un alt) animal de companie. Daca deja ai alte animale, cum se vor intelege acestea cu cel nou? Cat de stabile sunt relatiile tale interumane? Cat de buna este starea ta de sanatate?

8. Cat de mult te astepti sa traiasca animalul tau de companie

In medie, un caine sau o pisica traiesc 12-16 ani- cateodata mai mult. Testoasele si pestisorii aurii pot avea o viata lunga, aproximativ cat a noastra. Papagalii mici traiesc 8-14 ani; cei mari 35-60. Soarecii, la varsta de 2 ani sunt deja batrani.

9. Asigura-te ca poti sa-i satisfaci nevoile specifice

E o idee buna sa cauti pe internet sau in carti informatii cu privire la nevoile animalului de companie. Incearca sa vorbesti cu alti proprietari de animale. Ai destul timp sa-l ingrijesti asa cum trebuie, sa-l hranesti si sa cureti dupa el? Multe animale se plictisesc daca nu-ti petreci destul de mult timp cu ele. Aceasta plictiseala poate duce la o serie de comportamente nedorite.

10. Costul

In afara de costul initial, vor aparea costuri considerabile in achizitionarea unei case pentru animale de companie sau a unei custi. Cu timpul, costurile unei diete de calitate va depasi cu mult pretul initial al animalului. Mai poate avea nevoie de tratamente costisitoare, tuns, periat sau ingrijiri speciale.

 

Ce tipuri de animale de companie ar trebui sa iau in considerare?

Cainii sunt companionii mei favoriti. Majoritatea sunt inteligenti, loiali, jucausi si supusi. Ei simt o stransa legatura fata de stapanii(ul) lor. Insa este un animal care, pentru a ramane fericit si sanatos, necesita mult timp investit din partea ta.

Pisicile au fost animalele preferate de multi inca din zilele Egiptului antic. Sunt mai independente decat cainii si vor suporta mult mai bine perioadele lungi de singuratate acasa.

Porcusorii de Guineea sunt animale afective si gentile. Pot trai in spatii mici. Necesita un cost mai redus pentru hranire si, atunci cand sunt ingrijiti corespunzator, lasa foarte putin miros neproducand astfel neplaceri. Din nefericire traiesc doar 5-8 ani. Aproape ca nu musca niciodata, insa nu sunt animale potrivite pentru copii. Daca locuiesti intr-un mediu linistit si doresti o razatoare mai longeviva, opteaza pentru o chinchilla.

Iepurii sunt deseori vanduti ca animale de companie. Sunt absolut adorabili atunci cand sunt pui, dar atunci cand ajung la maturitate nevoile lor cresc si unii pot deveni chiar agresivi. Unii proprietari pur si simplu iubesc aceasta specie, iepurii acomodandu-se foarte bine in gospodariile cu pisici.

Soarecii, Sobolanii, Hamsterii si Gerbilii reusesc sa fie foarte bune animale de companie, mai ales daca sunt luate atunci cand abia au deschis ochii. Traiesc in jur de 2-3 ani. Au un pret mic de achizitie si intretinere si pot fi chiar afectuosi. Au, de obicei, un miros puternic si asta mai ales atunci cand custile in care sunt tinuti nu sunt curatate suficient de des.

Testoasele, Soparlele si Serpii sunt, in general, animale cu caracter distant. Asta insemnand ca le poti admira, manipula sau te poti juca cu ele, insa nu iti vor intoarce afectiunea. Cele mai afectuoase din acest grup fiind testoasele. Reptilele au o viata foarte lunga, ceea ce poate constitui o problema atunci cand viata noastra sufera anumite schimbari pe parcursul ei.

Perusii, Nimfele si alte Pasari de Colivie. Papagalii sunt cele mai afectuoase pasari si deseori sunt preferate ca animale de companie. In mod obisnuit ei se atasaza de un singur membru al familiei, ceea ce constituie o problema. In general, cu cat specia de pasare e mai voluminoasa cu atat si durata vietii ei este mai mare. Pasarile de colivie pot fi destul de zgomotoase, iar unele specii pot produce cantitati importante de praf.

Pestii au calitati comune plantelor. Atat pestii cat si plantele sunt placute la vedere si confera un aer confortabil oricarei locuinte. Ca si cu plantele, unele persoane au o slabiciune pentru pesti. Pestii au nevoie de ingrijire metodica si cu regularitate pentru a le mentine starea de sanatate. Este foarte dificil sa construiesti o relatie afectiva cu un peste, insa ei se vor agita “bucurosi” atunci cand ii vei hrani.

Autor: Ron Hines
Traducerea si adaptarea: MediVet Buftea

Copyright © MediVet Buftea SRL 2012-2025