Logo
Home Servicii Articole Promotii Contact

Articole

Identificarea si inregistrarea cainilor cu stapan.

Ce este identificarea?

Identificarea este un ansamblu de operatiuni si proceduri care au ca scop individualizarea unui animal utilizand mijloace permanente de identificare, adica un microcip.

 

Ce este inregistrarea?

Inregistrarea este operatiunea de culegere si introducere in Registrul de evidenta a cainilor cu stapan a datelor de identificare ale animalului, evenimentelor, informatiilor veterinare si a datelor de identificare ale proprietarului.

 

Ce este microciparea?

Microciparea este un procedeu permanent de implantare subcutanata a unui microcip, in regiunea cervicala a animalului dumneavoastra de companie. Microciparea reprezinta una dintre conditiile obligatorii pentru a putea calatori in strainatate cu animalul dumneavoastra (este necesara si eliberarea unui pasaport international), dar este utila si in cazul in care patrupedul se pierde. Astfel, microciparea ofera o sansa in plus ca animalul dumneavoastra sa se reintoarca acasa.

Microciparea cainilor este obligatorie in Romania incepand cu data de 15 martie 2014.

Implantarea este un procedeu similar cu injectia obisnuita. Se utilizeaza o seringa speciala de unica folosinta si un ac subtire si steril. Aceasta operatiune nu este dureroasa, nu provoaca hemoragii si nu necesita anestezie.

Microcip
Microcipul este un dispozitiv de dimensiunea unui bob de orez, nu este toxic si nu afecteaza sanatatea animalului. Acesta contine un cod unic ce va fi stocat intr-o baza de date, impreuna cu datele de contact ale stapanului. Dispozitivul detine un sistem antimigrare, astfel el ramane implantat in acelasi loc toata viata. Acest sistem nu necesita baterii, bazandu-se pe unde de joasa frecventa, detectate de un scanner compatibil.

Avantajele microciparii:
-metoda simpla, nedureroasa pentru animal;
-identificarea sigura a patrupedului pe durata intregii vieti;
-posibilitatea returnarii animalului pierdut catre stapanul sau;
-descurajarea furtului, abandonului, comertului ilegal.

 

Ce obligatii au proprietarii de caini?

Ca proprietar de caine ai 3 obligatii majore:
1.sa prezinti cainele la medicul veterinar pentru microcipare;
2.sa prezinti cainele la medicul veterinar pentru efectuarea vaccinarii antirabice si a deparazitarilor periodice (vaccinarea contra rabiei a cainilor si pisicilor in varsta de peste 3 luni este obligatorie in Romania si trebuie efectuata anual);
3.sa prezinti cainele la medicul veterinar pentru sterilizare pana cel tarziu la data de 1 ianuarie 2015 (Este obligatorie sterilizarea cainilor cu sau fara stapan apartinand rasei comune si metisii acestora, exceptie facand exemplarele cu regim special prevazute in normele metodologice de aplicare a Legii nr. 258/2013).

Trebuie sa stii!

Cainii neidentificati si neinregistrati aflati in spatiile publice sunt considerati caini fara stapan si sunt tratati conform prevederilor legislatiei specifice in vigoare. Ca detinator de caine esti obligat ca la iesirea cu acesta in spatiile publice, sa ai asupra ta carnetul de sanatate al cainelui. Inregistrarea in RECS (Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan) este facuta exclusiv de medicul veterinar autorizat si ai obligatia de a-l notifica pe acesta, in termen de 7 zile, asupra evenimentelor referitoare la animal: vanzare, cumparare, pierdere, disparitie, furt, donatie, moarte. La gasirea unui caine pierdut, persoanele care l-au gasit au obligatia de a anunta, dupa caz si/sau proximitate, cea mai apropiata sectie de politie sau serviciul specializat pentru gestionarea cainilor fara stapan infiintat la nivelul unitatii administrativ-teritoriale pe a carei raza a fost gasit cainele, in vederea depistarii si anuntarii proprietarului.

MediVet Buftea

Copyright © MediVet Buftea SRL 2012-2023